Vår historia

Den första Eskilsgalan ägde rum 1988 och den allra första statyetten, nr 1, tilldelades skridskoåkaren Tomas Gustafsson, som genom framgångsrika idrottsprestationer, inte minst i de olympiska spelen 1984, varit en god ambassadör för Eskilstuna.

Skulpturen, Eskilsstatyetten, är utförd i brons och formgiven av konstnärinnan Marita Norin. Den magnifika och tunga statyetten av S:t Eskil, är ca 40 cm hög och gjuts varje år sedan den första galan av Herman Bergmans Konstgjuteri i Enskede. Varje statyett är unik och numrerad.

Syftet med galan är att under festliga former lyfta fram goda exempel och bra förebilder. När den första galan hölls var det för att genom att lyfta fram goda exempel och ingjuta framtidstro, inspirera och uppmuntra i en tid som präglades av lågkonjunktur och ekonomiska kriser. Något som det alltid finns anledning att göra, även om galan idag hålls med helt andra förtecken.

De gångna årens ambassadörer är personer med rötter eller verksamhet i Eskilstuna, men som inom sina verksamhetsområden blivit kända långt, långt utanför Sveriges gränser. Bland övriga statyettmottagare finns också många namnkunniga, men även personer vars insatser utförts mer anonymt och helt utan egennytta. Gemensamt för dem alla är att de varit goda förebilder inom sina respektive områden.

Allt kommittéarbete sker ideellt och en förutsättning för att det varje år skall kunna bli en ny gala är stödet från näringslivet och Eskilstuna kommun. Vilket innebär att vi varje år börjar med en i princip tom kassa. Vår ambition är att galan hela tiden ska utvecklas och alltid vara Eskilstunas mest attraktiva arrangemang

Stiftelsen Fredrik Lindströms minne

Allt sedan den första Eskilsgalan delar Stiftelsen Fredrik Lindströms minne, i samband med galan, ut sex stipendier till ungdomar med anknytning till Eskilstuna och som studerar på universitet eller högskola. Mer information finns på www.flminne.se