1645

Senaste nytt

Eskilsgalan 2020.2

Äntligen! Den 20 november 2021 på Elite Stadshotellet i Eskilstuna genomfördes Eskilsgalan för år 2020. Version 2, eftersom galan 2020 inte kunde genomföras som planerat var. 

De sex statyettmottagarna för 2020 hyllades och sex stipendier ur Stiftelsen Fredrik Lindströms Minnesfond delades ut till förtjänstfulla ungdomar. 

Erik Linder med komp underhöll och fick verkligen fart på publiken. Se Johan Bokströms bilder. 

2020 års statyettmottagare:

AMBASSADÖR
När världens första återbruksgalleria, ReTuna, en handelsplats för upcycling, invigdes år 2015 riktades omvärldens blickar väldigt snabbt mot Eskilstuna. Verksamheten omfattar idag inte bara återbruk utan också bl a café- och konferensarrangemang.

Gallerian har blivit en stor medial nyhet, såväl nationellt som internationellt genom reportage i CNN, BBC, engelska The Guardian och många fler. Delegationer ifrån 25 länder och nästan alla svenska kommuner har besökt ReTuna Återbruksgalleria, som också nominerats till Stora Turismpriset 2019.

FÖRENINGSLIV
Eskilstuna basket arrangerar sedan 34 år en basketcup som årligen lockar cirka 2 500 ungdomar och ledare till Eskilstuna under tre dagar, vilket gör cupen till Eskilstunas största ungdomsarrangemang.

Den som sedan många år håller i trådarna för detta jättearrangemang är Per ”Pedda” Aronsson, som även sedan många är coach och tränare för Eskilstuna Baskets damlag. Peddas mångåriga ideella engagemang har gjort honom till en välkänd idrottsprofil i Eskilstuna.

KULTUR
Claudia Burbidge började undervisa i balett på Charlie Rivel Jr:s dansskola 1982. Genom åren har hon undervisat tusentals barn, ungdomar och vuxna. Många av dem som har dansat med Claudia har gått vidare till att arbeta som koreografer, dansare och danspedagoger eller använt sina färdigheter inom andra kulturyrken eller artisteri. Claudias mångåriga kulturgärning har gjort att generationer av dansare har mött dansglädjen och utvecklat sina kunskaper tillsammans med henne, som alltjämt undervisar på Eskilstuna Dansakademi.

NÄRINGSLIV
Med stilsäkerhet och fingertoppkänsla har Reijo Simu i mer än 40 år ekiperat herrar i olika åldrar med kläder av god kvalitet. I en mycket konkurrensutsatt bransch har han, med stor uthållighet och ett fantastiskt värdskap, de senaste åren tillsammans med sonen Fredrik, drivit Baxer, en butik som kom att bli något av en institution i Eskilstuna och när butiken stängdes vid årsskiftet 2019/2020, en av få kvarvarande specialbutiker för herrkläder.

OMSORG
Jannica Sjöstedt har grundat och driver Föreningen Omtanke, vars verksamhet syftar till att ge stöd och omtanke till behövande, utsatta grupper och familjer. Med till synes outsinlig energi gör hon detta helt vid sidan om sitt eget föräldraskap och ordinarie arbete. Behållningen från föreningens olika arrangemang, som t ex Ärladagen och olika loppmarknader, möjliggör också bidrag till andra socialt verksamma organisationer, som exempelvis Clownklubben och Eskilstuna Stadsmission.

ALLMÄNT
Jäders IF bidrar till hälsa och utveckling genom att underlätta för barn och unga och även vuxna att röra på sig på den egna hemorten. Med uthålligt arbete och stora ideella krafter har man åstadkommit något helt unikt, en lokal multiidrottsarena för spontanidrott och utveckling. Här finns t ex sjumannaplan med konstgräs som kan bli isbana på vintern, en padelcourt och en grillplats för fika och umgänge och på sjumannaplanen finns även möjlighet att spela innebandy, basket, handboll och pickleball. För att alla ska kunna vara med så får man dessutom låna all utrustning fritt.

 

 

Eskilsgalan 2020 ägde inte rum lördagen den 21 mars

Det skulle ha blivit den 33:e galan i obruten följd. Men pandemin kom i vägen.

I Eskilskommittén 2019/2020 ingår Anitha Wretling (ordf), Annica Åkerblad, Patrik Andersson, Marcus Conrad, Roger Pihl, Urban Wallin, Anna-Lena Backman Eriksson och Åsa Ekholm.

Eskilsgalan 2019

Eskilsgala 2019 ägde rum lördagen den 16 mars 2019 och då delades statyetterna nr 187 – 192  och sex stipendier ur Stiftelsen Fredrik Lindströms Minnesfond ut vid ett offentligt arrangemang i Klosters Kyrka med efterföljande galamiddag på Elite Stadshotellet Eskilstuna

Årets konferencierer var Anders Lundin.