PRISTAGARE

2023 års statyettmottagare

Ambassadör – Perseus Karlström
Perseus Karlström tog ett historiskt brons på 20 km gång i VM i friidrott 2019, Sveriges första medalj i gång på herrsidan någonsin i ett VM. 2022 upprepade han bragden i VM i USA på både 20 och 35 km med brons på bägge distanserna. 2019 vann han två deltävlingar i världstouren, EM i Gång samt slog svenskt rekord på 20 km. Han vann också den totala Världstouren. Under Finnkampen i augusti 2019 slog han nytt svenskt rekord på 10 000 meter med tiden 38.03,95. Detta rekord förbättrades i Dublin i juni 2022 då han gick på 37.57,02. 2022 upprepade han bragden i VM i USA och tog brons efter en dramatiskt sista kilometer. Nio dagar senare tog han brons i samma VM även på 35 km. Vid VM 2023 tog han silver på 20 km med svenskt rekord på 1.17.39.

Föreningsliv – Eskilstuna Parasportförening
Eskilstuna Parasportförening bedriver parasport för personer med funktionsnedsättning. Det är viktigt att röra på sig och för den här målgruppen är det än viktigare med fysisk aktivitet, inkludering och gemenskap. Föreningen startades 1980 av några idrottsintresserade ungdomar under namnet Eskilstuna Handikappidrottsförening. Till en början för att man skulle få möjlighet att spela rullstolsbasket och bowling. Föreningen har utvecklats till en bred Parasportförening, idag omfattas verksamheten av ett stort utbud av olika idrotter och man bedriver också idrottsskolor där barn och unga får möjlighet att prova olika idrotter. Föreningens medlemmar får en aktiv livsstil och ökat välbefinnande genom omväxlande träningar och spännande tävlingar. De bedriver idrottsverksamhet där medlemmarna har roligt, mår bra och utvecklas under hela livet och vill på alla nivåer medverka till att människor utvecklas positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt. Föreningen har fostrat ett antal aktiva som är, och har varit framgångsrika i stora Mästerskap som tex SM, VM, Special Olympics och Paralympics

Näringsliv – Carina Lewin
I över 30 år har Carina Lewin bidragit till en stigande och attraktiv besöksnäring med flertalet restauranger, caféer, matsalar och eventarenor. Med sin professionella kunskap har hon skapat upplevelser som få kan – allt från den anrika fin smakar krogen Tingsgården till banketter till tusentals gäster. Med sitt mångåriga samarbete med skolorna hjälper Carina unga talanger att växa och utvecklas. Tillsammans med sitt team får eleverna servera gäster, digniteter och kändisar från hela världen – en uppgift som kräver en resursstark kvinna med pondus, humor, intelligens och fingertoppskänsla. Detta samarbete har också skapat förutsättningar för andra krögare och företagare i besöksnäringen att få inskolade talanger som vill göra karriär runtom i kommunen.

Kultur – Mathilde Stavehaug
Mathilde Stavehaug sätter kulturen på kartan i Eskilstuna. Trots kämpiga år med pandemi och inflation, fortsätter Mathilde att hålla i en tuff bransch. Genom sitt engagemang sitter hon med i styrelsen för Position Eskilstuna, där hon driver kulturfrågor som en naturlig del av näringslivet. Hon marknadsför också vår stad och sitter bland annat med i styrelsen för Bosse Parneviks Stiftelsen. Hon är producent för Eskilstunas största kulturexport, Eskilstunarevyn och drar fulla hus på sina julkonserter. Mathilde startade Eskilstunas alldeles egna ”Allsång i Parken” för att lyfta den lokala kulturen i staden och drog i gång ”Kultursommar” för att skapa arbetstillfällen och fortsätter att hela tiden bidra med professionell kultur till vår stad.

Omsorg – Eskilstuna Stadsmission
Med utgångspunkten att alla människor har ett unikt värde och målsättningen att verka för en mänskligare stad för alla och minska utanförskap, bedriver Eskilstuna Stadsmission ett värdefullt socialt arbete för utsatta människor. Allt sedan organisationen etablerades i Eskilstuna har verksamheten ständigt utvecklats, från att först bygga upp ett härbärge för hemlösa till att idag omfatta bland annat dagverksamhet, matlag, sjukvård och boendestöd. Stadsmissionens verksamhet bedrivs i samarbete med näringslivet och andra samhällsaktörer. Sedan 2020 bedriver man också verksamhet i Nyköping och under 2023 öppnade man ännu ett härbärge, Eskilstunas enda akutboende för kvinnor.

Allmänt – Natalila Volvova
Nataliia Volvova är utbildad regissör och har även arbetat som journalist i Ukraina. När Ryssland invaderade Ukraina kom hon till Sverige och Eskilstuna som flykting. Här har hon startat teaterföreningen Kulissen. Teatern är en tillflykt för många ukrainare, en mötesplats för kreativitet och även en möjlighet till terapi och möjlighet att släppa tankarna på kriget och vänner/familjen i Ukraina där hennes två vuxna söner är kvar. Genom sitt engagemang i Kulissen vill hon bidra till att sprida ukrainsk kultur och även visa på likheterna i våra respektive kulturer. Hon är driven och målmedveten och vill även locka Eskilstunabor till teatern. Nataliia är en stark kvinna med stort mod och gott hjärta och har en förmåga att skapa trygghet och har blivit något av en mor för deltagarna i teatergruppen.

Ambassadör – Pär Eriksson
Pär Eriksson är en outröttlig och engagerad förkämpe för allt som är bra för Eskilstuna. I sin tidigare befattning som kommundirektör var han ett kommunicerande kärl med personal, invånare och andra aktörer. Som ordförande i styrelsen för Mälardalens högskola bedrev Pär ett intensivt och engagerat arbete för att högskolan skulle bli universitet, vilket det är sedan 1 januari 2022 och Pär är fortfarande styrelsens ordförande. Med stort och varmt hjärta engagerar han sig också för idrottsrörelsen i Eskilstuna och är en drivande motor för Eskilstuna United och Skogstorps IF. Pär är i alla sammanhang en god ambassadör för Eskilstuna.

Föreningsliv – Sandi Haddad Sharro
Med en bakgrund som såväl spelare som styrelseledamot i Eskilstuna har Sandi fortsatt att vara en mycket engagerad föreningsmedlem. Hon har ett öga för alla individer och har en förmåga att inkludera tjejer som står långt ifrån idrottsrörelsen. Inte minst genom sitt engagemang i Girls United som arbetar för att fler tjejer ska få möjligheten att vara fysiskt aktiva på fritiden, få en meningsfull fritid och förhoppningsvis hitta en idrottsförening som passar dem. Syftet är att med fotboll som verktyg och genom värderingsövningar skapa trygga arenor för tjejer mellan 8 – 15 år i socioekonomiskt utsatta områden i Eskilstuna. Att engagera tjejer som står långt ifrån idrottsrörelsen är hennes ledstjärna.

Kultur – Eskilstuna Skyttemusikkår
Eskilstuna Skyttemusikkår bildades 1861 som Carl Gustafs Stads Frivilliga Skarpskytteförenings Musikkår, vars huvudsakliga uppgift var att marschera i täten för skyttarna på väg till skjutbanan. Drygt 160 år senare har musikkårens verksamhet utvecklas till betydligt mycket mer än bara Reveljen som årligen går av stapeln den första söndagen i maj. Numera är Skyttemusikkåren en symfonisk blåsorkester av hög klass och förutom att man går i täten för otaliga marscher i samband med offentliga evenemang erbjuder man årligen flera uppskattade konserter, inte sällan med välkända solister.

Näringsliv – Per Watz
Per Watz har i över 20 år arbetat målmedvetet och framgångsrikt för att utveckla Husby Gård och sedan fem år tillbaka tillsammans med sin sambo Jenny Andrén. Husby Gård föder upp 2,5 miljoner kycklingar per år. Per och Jenny har under åren kontinuerligt utvecklat gården och dess verksamhet. Verksamheten är klimatsmart och självförsörjande på el genom en av Sveriges största privata solcellsanläggningar på 2500 m2 och helt oberoende av fossilt bränsle för uppvärmningen på gården. Husby Gård har ofta besökare från länder långt utanför Sverige som vill se hur verksamheten bedrivs och vid två tillfällen har man tilldelats utmärkelsen ”Årets uppfödare”.

Omsorg – Eveline Jacobson
Eveline har under många år arbetat som specialistsjuksköterska på Mälarsjukhusets intensivvårdsavdelning och under en period parallellt på barnintensivvårdsavdelningen på Nya Karolinska i Solna. Sommaren 2020 blev hon nominerad som sommarvärd i radioprogrammet ”Sommar” i P1. I sitt program gav hon en dramatisk bild av den ansträngda situationen på intensivvårdsavdelningen under Coronaviruspandemin. Den värld hon beskrev var för många helt okänd och hennes starka bilder berörde. Genom sitt sommarprat gav hon en röst år den djupa frustationen som så många av oss kände, såväl inom som utanför vården.

Allmänt – Johan Sörberg
Johan är bagare och konditorimästare och känd från TV-programmet ”Hela Sverige bakar” där han ingår i juryn. Han har varit coach för det svenska bagerilandslaget, jury i bageri VM och skrivit flera uppmärksammande böcker om bröd. Sedan några år tillbaka driver han, vad han själv kallar, sitt hobbyprojekt, Svart/Verkstan i en före detta lada på sin gård Trantorp. Svart/Verkstan som både är hans testbageri och brödbutik. När butiken är öppen får också hans grannar delta och sälja det som de odlar eller föder upp, såsom grönsaker, ägg, kött, korv, blommor och ost. Svart/Verkstans öppettider är beroende av när Johan har tid. Men hans trogna kunder håller noga koll och långt före öppningstid ringla

Utgick på grund av pandemin

Ambassadör – ReTuna Återbruksgalleria
När världens första återbruksgalleria, ReTuna, en handelsplats för upcycling, invigdes år 2015 riktades omvärldens blickar väldigt snabbt mot Eskilstuna. Verksamheten omfattar idag inte bara återbruk utan också bl.a café- och konferensarrangemang. Gallerian har blivit en stor medial nyhet såväl nationellt som internationellt genom reportage i CNN, BBC, engelska The Guardian och många fler. Delegationer ifrån 25 länder och nästan alla svenska kommuner har besökt ReTuna Återbruksgalleria som också nominerats till Stora Turismpriset 2019.

Föreningsliv – Eskilstuna Basket
Eskilstuna Basket  arrangerar sedan 34 år en basketcup som årligen lockar cirka 2 500 ungdomar och ledare till Eskilstuna under tre dagar, vilket gör cupen till Eskilstunas största ungdomsarrangemang. Den som sedan många år håller i trådarna för detta jättearrangemang är Per ”Pedda” Aronsson som även sedan många är coach och tränare för Eskilstuna Baskets damlag. Peddas mångåriga ideella engagemang har gjort honom till en välkänd idrottsprofil i Eskilstuna.

Kultur – Claudia Burbidge
Claudia började undervisa balett på Charlie Rivel Jr:s dansskola 1982. Genom åren har hon undervisat tusentals barn, ungdomar och vuxna. Många av dom som har dansat för  Claudia har gått vidare till att arbeta som koreografer, dansare och danspedagoger eller använt sina färdigheter inom andra kulturyrken eller artisteri. Claudias mångåriga kulturgärning har gjort att generationer av dansare har mött dansglädjen och utvecklat sina kunskaper tillsammans med henne som alltjämt undervisar på Eskilstuna Dansakademi.

Näringsliv – Reijo Simu
Med stilsäkerhet och fingertoppskänsla har Reijo i mer än 40 år ekiperat herrar i olika åldrar med kläder av god kvalité. I en mycket konkurrensutsatt bransch har han , med stor uthållighet och ett fantastiskt värdskap, de senaste åren tillsammans med sonen Fredrik, drivit Baxer, en butik som kom att bli något av en institution i Eskilstuna och när butiken stängdes vid årsskiftet 2019/2020, en av få kvarvarande specialbutiker för herrkläder.

Omsorg – Jannica Sjöstedt, Föreningen Omtanke
Jannica har grundat och driver Föreningen Omtanke, vars verksamhet syftar till att ge stöd och omtanke till behövande, utsatta grupper och familjer. Med till synes outsinlig energi gör hon detta helt vid sidan om sitt eget föräldraskap och ordinarie arbete. Behållningen från föreningens olika arrangemang, som t.ex. Ärladagen och olika loppmarknader möjliggör också bidrag till andra socialt verksamma organisationer som exempelvis Clownklubben och Eskilstuna Stadsmission.

Allmänt – Jäders IF
Jäders IF bidrar till hälsa och utveckling genom att underlätta för barn och unga och även för vuxna att röra på sig på den egna hemorten. Med uthålligt arbete och stora ideella krafter har man åstadkommit något helt unikt, en lokal multiidrottsarena för spontanidrott och utveckling. Här finns t.ex. sjumannaplan med konstgräs som kan bli isbana på vintern, en padelcourt och en grillplats för fika och umgänge och på sjumannaplanen finns även möjlighet att spela innebandy, basket, handboll och pickleball. För att alla ska kunna vara med så får man dessutom låna all utrustning fritt.

Ambassadör – Kristján Andresson
När Kristján avslutade sin egen aktiva och framgångsrika handbollskarriär, alltför tidigt på grund av skador, blev han tränare för Eskilstuna Guif´s herrlag. I den rollen, men i synnerhet som förbundskapten för Sveriges herrlandslag i handboll har Kristján visat prov på ett synnerligen gott ledarskap av bästa Eskilstuna-kvalitét. Med sin ödmjukhet och sitt lugn har han verkat ”på bänken”, men också varit ett eftersökt intervjuoffer av massmedia som ”Eskilstuna-sonen”. Nu tar Kristján ännu ett steg i sin handbollskarriär och kan lägga till titeln professionell handbollstränare för ett tyskt storlag, Rhein-Neckar Löwen, på sitt CV.

Föreningsliv – Näshulta Kulturförening
Näshulta Kulturförening har sedan många år tillbaka tagit kulturen till landsbygden med sitt årliga arrangemang, Näshulta Kulturdagar. En vecka fullmatad med förstklassiska konserter med välkända artister som Eldkvarn, Takida, Jerry Williams, Kalle Moreaus och Orsa Spelmän, Arja Saijonmaa, Petter, Dalasinfoniettan och många fler. Kulturdagarna är också en scen för lokala artister och konstnärer och innehåller även gratis aktiviteter för barn.

Kultur – Tord Juszczak
Tord Juszczak kan beskrivas som kulturminnesvårdare inom idrottsområdet och har under ett halvt sekel varit starkt engagerad i Sörmlands och speciellt Eskilstunas kultur- och idrottsliv. Han har dokumenterat den sörmländska idrottshistorien i två omfattande böcker. I” Smeden som vann” gör han tillbakablickar i Eskilstunas idrottshistoria. Boken ”Sörmländska OS-deltagare”, är en genomarbetad sammanställning av samtliga sörmländska OS-deltagares resultat och bedrifter genom tiderna.

Näringsliv – Mikael Joki
Mikael Joki har inte bara målmedvetet och framgångsrikt byggt upp Eskilstuna Elektronikpartner. Sedan ett par år tillbaka ingår han även i den innovativa låstillverkaren EXMA-gruppen. Utöver sin egen verksamhet har Mikael ett starkt engagemang i Eskilstunas företags- och föreningsliv som t ex Vilstagruppen, Eskilstuna United, Fabriksföreningen och Smedhälsan. Han är också en av initiativtagarna till ”Made by Eskilstuna”, ett samarbete mellan ledande Eskilstunabaserade underleverantörer från olika branscher.

Omsorg – Cajsa Lindberg
Cajsa Lindberg är förbundsordförande för Svenska Diabetesförbundet men arbetar brett med NCD-frågor, icke smittsamma sjukdomar, särskilt inom områdena diabetes och cancer. Sjukdomar som hon har egen erfarenhet av. Cajsa blir ofta inbjuden att föreläsa vid olika konferenser både i Sverige och internationellt därför att hon har just patientperspektiv.  Hon har bland annat föreläst vid World Health Summit, Mälardalens Högskola, NCD Alliance Global Forum, World Diabetes Congress, Lunds Universitet, Parliamentarians for Diabetes Global Network Forum, och på ett event i samband med FN:s generalförsamling 2017.

Allmänt – Picnic i Parken
Om Picnic i Parken kan sägas ”kom, sågs och segrade”. Konceptet med gratis underhållning av både välkända och minde kända artister togs emot med jubel av Eskilstuna-borna. Musikfesten i Stadsparken, onsdagkvällar i juli, blev med en gång en folkfest och får oss att, med hela familjen, gå man ur huse för att bänka oss med våra picnic-korgar långt innan föreställningen börjar. Antingen för att få bra platser i gräset eller för att låta de yngre delta i barnaktiviteterna som hålls innan.

Ambassadör
Eskilstuna Smederna

Föreningsliv
Sören och Åke Eriksson

Kultur
Ulf Rehnholm

Näringsliv
Peter Wall

Omsorg
Mikaela Jonasson

Allmänt
Eva Karlsson

Ambassadör
Magnus ”Zorro Zetterström

Föreningsliv
Eskilstuna Gymnastikförening

Kultur
Gunilla Lifvergren

Näringsliv
Göran Pettersson

Omsorg
Jan Ola Pettersson

Allmänt
Abraham Adhanom

Ambassadör
Ulf Wagner

Föreningsliv
Friskis&Svettis

Kultur
Patrik Kolar

Näringsliv
Anders Lundkvist

Omsorg
Karin Wibom

Allmänt
Marcell Bandicksson​

Ambassadör
Eskilstuna United

Föreningsliv
Jörgen Landin

Kultur
Micke Byström

Näringsliv
Roger Pihl

Omsorg
Elisabeth Ros

Allmänt
Tommy Eriksson

Ambassadör
Tove & Rasmus Holmqvist

Föreningsliv
Annika Christensen

Kultur
Håkan Larsson

Näringsliv
Patrik Skoog

Omsorg
​Clownklubben Eskilstuna ​

Allmänt
Touba Rezai​

Ambassadör
Magnus Johansson

Föreningsliv
Hans-Gunnar Karlsson

Kultur
Gunnar Sandevärn

Näringsliv
Ulrika Fosshagen

Omsorg
Håkan Persson ​

Allmänt
Sven Strömberg

Ambassadör
Guif Eskilstuna Herrar

Föreningsliv
Barry Widelund

Kultur
Kelvin Sommer

Näringsliv
Mats Bandstigen

Omsorg
Kvinnojouren MOA

Allmänt
André Pops

Ambassadör
Sebastian Larsson

Föreningsliv
Ingrid Brege

Kultur
Rolf Hammarlund

Näringsliv
Kenneth Stahre och Roger Lifvergren

Omsorg
Gunnel Kristiansson

Allmänt
Ming Palace

Ambassadör
Julien Dauphin

Föreningsliv
Margareta Olsson

Kultur
Carl Anders Thorheim

Näringsliv
Marie Pettersson

Omsorg
Rune Karlsson

Allmänt
Irja Bäckström​

Ambassadör
Anna Nordqvist

Föreningsliv
Rolf Rehnholm

Kultur
Peter Torsén

Näringsliv
Bengt Olsson

Omsorg
Ulla Nelén

Allmänt
Christina Norsted

Ambassadör
Håkan ”Hockey” Eriksson

Föreningsliv
Bengt-Olof Eskilsson

Kultur
Inga Sanner

Näringsliv
Jan Persson

Omsorg
Anna-Lill Johnsson

Allmänt
Jan-Erik Andersson

Ambassadör
Pain Of Salvation

Föreningsliv
Lars Andersson

Kultur
Britt-Marie Wägander

Näringsliv
Thomas Karlsson

Omsorg
Gudrun Berglund

Allmänt
Lars Tull

Ambassadör
Marcus & Johan Lewin

Föreningsliv
Inger Klingensjö

Kultur
Margaretha Lindén

Näringsliv
Bo-Göran Ulfberg

Omsorg
Gunilla Syrén

Allmänt
Håkan Jormelius

Ambassadör
Peter Fröjdfeldt

Föreningsliv
Birgit Kilström

Kultur
Lasse Larsson

Näringsliv
Hazem Kurda

Omsorg
Kalesha Abdo

Allmänt
Marie Enqvist

Ambassadör
Gunilla Axén

Föreningsliv
Hans Leonardsson

Kultur
Eskilstunarevyn AB

Näringsliv
Kathrin Biderman

Omsorg
Ulla Wiklund

Allmänt
Bengt Ohlin

Ambassadör
Stefan Jonsson

Föreningsliv
Sten Elmgart

Kultur
Thomas Böös

Näringsliv
Håkan Högvall

Omsorg
Marianne Rosenberg

Allmänt
Elin Trygg

Ambassadör
Fredrik Lindström

Föreningsliv
Barbro Graflund

Kultur
Beryll Grandell

Näringsliv
Carl-Eric Stålberg

Omsorg
Solveig Sundin

Allmänt
Rolf Svensson

Ambassadör
Stefan Dahlberg

Föreningsliv
Roger Stark

Kultur
Anna Bergfors

Näringsliv
Hans Johansson

Omsorg
Ruth Eriksson

Allmänt
Hasse Odenö

Ambassadör
Gruppen KENT

Föreningsliv
Lennart Pettersson

Kultur
Susan Dahlberg

Näringsliv
Lennart Eriksson

Omsorg
Berit Söderberg

Allmänt
Sven-Gunnar Jonsson

Ambassadör
Bengt Gustavsson

Föreningsliv
Runar Svensson

Kultur
Theresia Holmstedt-Jensen

Näringsliv
Dennis Lindberg

Omsorg
Ulla-Britt Blomqvist

Allmänt
Jarl Hellichius

Ambassadör
Maria Lilja

Föreningsliv
Lars Åke ”Jocko” Jonsson

Kultur
Thomas Green

Näringsliv
Tore Johansson

Omsorg
Gertrud Bengtsson

Allmänt
Lars Liljegren

Ambassadör
Eric Hajas

Föreningsliv
Ann Lindblom

Kultur
Carl Braunerhielm

Näringsliv
Magnus Norman

Omsorg
Krystyna Barton

Allmänt
Jan Brandt

Ambassadör
Ari Haatainen

Föreningsliv
Åke Stenborg

Kultur
Rolf Bergström

Näringsliv
Lennart Pajkull

Omsorg
Agneta Lindsjö

Allmänt
Anita Pentell

Ambassadör
Kennet Andersson

Föreningsliv
Karl (Kalle) Karlsson

Kultur
Evabritt Engnander

Näringsliv
Bengt Celsing

Omsorg
Maj Berg

Allmänt
Håkan Boström

Ambassadör
Christer Glenning

Föreningsliv
Gunnar (Bobban) Boberg

Kultur
Lisa Husin

Näringsliv
Olof Lund

Omsorg
Monica Dahlström-Lannes

Allmänt
Sven Arnegård

Ambassadör
Yvonne Ryding

Föreningsliv
Sören Karlsson

Kultur
Otto Seidl

Näringsliv
Sune Hall

Omsorg
Ann-Margret Johansson

Allmänt
Charlie Rivel Jr

Ambassadör
Tomas Svensson

Föreningsliv
Gösta Runström

Kultur
Lasse Müller

Näringsliv
Bengt Blomberg

Omsorg
Sten Elmberg

Allmänt
Towa Carson

Ambassadör
Christer Lindarw

Föreningsliv
Lennart Andersson

Kultur
Jarl-E Johansson

Näringsliv
Curt Calming

Omsorg
Iris Harrysson

Allmänt
Lasse Karlsson

Ambassadör
Per Grundén

Föreningsliv
Rune Deander

Kultur
Birgitta Lindén

Näringsliv
Rolf Forsell

Omsorg
Solveig Klaening

Allmänt
Lasse Spång

Ambassadör
Åsa Brandt

Föreningsliv
Lars Carlsson

Kultur
Bror-Erik Ohlsson

Näringsliv
Tore Andersson

Omsorg
Britta Stenstam

Allmänt
Henry ”Pelle” Pettersson

Ambassadör
Tomas Gustafsson

Föreningsliv
Anders Molin

Kultur
Rune Bäcklund

Näringsliv
Åke Eriksson

Omsorg
Märith Svensson

Allmänt
Rora Hagström